Как да изберем пелети за следващия отоплителен сезон?

Отоплителния сезон е към своя край, а с неговото приключване започваме все по често да си задаваме въпроси и да правим анализи на употребено количество пелети, тяхното качество и не на последно място разбира се- кога би бил най-подходящият момент за запасяване с пелети за новия отоплителен сезон?!?

В последните години все повече потребители избраха отоплението на пелети пред дървата, въглищата, тока, а дори в някои случаи и пред газта. Повишеното търсене на даден продукт е последвано неминуемо от хипер предлагане. Масовото изграждане на нови и нови фабрики от хора, които нямат и най-малки познания в пелетнито производство, както и неконтролирания внос на пелети от други европейски държави са само малка част от проблемите, с които се сблъскваме при търсенето на качествен пелет.

Нека първо разгледаме вносните пелети…

Основният внос на пелети в България е от Сърбия, Румъния и Украйна.

Сърбските пелети се славят с ниското си качество и цена по към средния ценови клас от колкото към ниския.

Румънските от своя страна с високо качество (не всички производители разбира се), но и с висока цена. В последните години има доста данни за наличие на тежки метали и радиоактивност в румънските пелети заради украинската дървесина, която ползват в производствата си.

Украинските пелети от своя страна…ммм…да за тях каквото и да се каже все е малко. Купуваш веднъж- топ, започваш второто пале…мале какво стана, къде отидоха качествените и евтини пелети, с които се запасих в началото на сезона?!? Основния принцип по мое мнение по който се водят украинските производители е: “Купи тон- остани доволен, след това купи 4 и се проклинай цяла зима“!!! Това в кръга на шегата, но надявам се успяхте да уловите основната ми мисъл. Да не подценяваме данните за радиация и тук.

Но нека се съсредоточим върху родното производство.

Какво представлява производството на пелети в най-общи линии?

Началото започва с премахване на кората от трупите, в случаите когато производството на пелети е основно, а не е изградено за усвояване на отпадъчен материал.

Та, трупите се подават към коробела, той може да бъде линеен и да бели трупите един по един, може да бъде на барабанен тип и да бели повече трупи на веднъж. И при двата варианта ефекта е добър, тъй като се премахва кората, която е основния замърсител на пелетите.

Защо един от най-важните процеси при производството на пелети е премахването на кората???

В кората се съдържа много пясък, който от една страна намалява калоричността на пелетите, от друга  страна задръства горелките и не на последно място купувате си пясък на цената на пелети.

След премахването на кората трупите се раздробяват на чипс, който се вкарва в сушилна инсталация за изсушаване. След това изсушения чипс отива за смилане и пресоване. Друг важен за качеството процес е овлажняването на раздробения материал и неговото пресоване. В единия случай имате прекалено рехав (лесно разрушим) пелет, а в другия прекалено твърд пелет, който би създал проблем на накой пелетни съоражения.

Следващата важна стъпка е доброто охлаждане на пелета и неговото пресяване преди да постъпи за пакетиране.

Ако пелета се пакетира прекалено топъл, по чувалите се получава конденз, който влошава неговото качество. За пресяването няма нужда да обяснявам защо е важно. Доста производители използват изцяло брандирани чували (и на гърба) точно с тази цел, да прикривт прекаленото запрашаване на торбите.

Е до тук добре. Разясних основните етапи в производството, но как обикновен производител без познание да избере най-добрия пелет за своите нижди???

В интернет пространството съществуват доста указания как да разпознаем качествения от НЕ качествения пелет. Някои хора потапят пелети във чаша с вода. Този метод няма да ви даде много информация ако не знаете какво точно да гледате и в кой точно момент на раздробяването на пелета. Човек който не се е занимавал с производство на пелети ще види само как един пелет набъбва от водата и нищо повече.

Други пък ги миришат-няма какво да коментирам по този метод на окачествяване на продукта.

Трети пък ги опитват- до ден днешен не знам какво разбират от този метод и за това и него го отминаваме без особено внимание.

Други клиенти търсят “БЯЛ” пелет.  Цвета е определящ за качеството на пелета, но не винаги тъмен пелет значи лош пелет.

Имайки предвид състоянието на горския фонд в стратата в моента и големия процент суха дървесна маса в горите е съвсем нормално при използването на такава дървесина произведения пелет да излезне леко по-тъмен от нормалнот. Това се получава точно от този вид дървесина и цвета който тя има, а именно сив, това обаче не променя калоричността по никакъв начин. Тук трябва да се разграничи леко тъмен от почти черен пелет. Там вече съдържанието на кора и други примеси и отпадъци е гарантирано.

Като основна препоръка към потребителите мога да дам съвет:

1. Не купувайте пелети в прозрачни и не брандирани чували! Всеки уважаващ себе си производител би сложил координати на чувалите си и би искал да направи своя продукт лесно разпознаваме из изобилието от предлагани марки и видове.

2. Не се подлъгвайте по ниската цена! В повечето случай това излиза скъпо.

3. Заложете на познати марки! Избирайте марки, които вече сте ползвали. Шанса да останете разочаровани е доста по-малък.

4. Ако все пак сте нов консуматор на пелети, не се хвърляйте веднага да купувате големи количества. Вземете 2-3 чувала от един вид, 2-3 от втори и едва след това направете покупка на бранда, който най-много ви е допаднал.

5. Не се доверявайте на онлайн търговци! В последните години станахме свидетели на много измами свързани с продажби на пелети.

Това са съветите, които мога да ви дам за избор на пелет за следващия сезон. Тъй като получавам доста запитвания относно това кой пелет е по-добър, иглолистния или широколистния, или пък микс, очаквайте  скоро статия в която ще съпоставим различните видиве с техните положителни и отрицателни страни.

В статията умишлено не се споменават марки на производители!

Тази статия е обект на авторско право и копирането и използването й без знанието и изричното разрешение на автора е ЗАБРАНЕНО!

X